Кои храни съдържат най-много Витамин Е? Витамин Е е мастноразтворим витамин с антиоксидантни свойства, важен за защитата на клетките от ок...
Кои храни съдържат най-много Витамин Е?
Витамин Е е мастноразтворим витамин с антиоксидантни свойства, важен за защитата на клетките от оксидативен стрес, подкрепа на имунната система, и поддържане на здравето на кожата и очите. Намира се в различни храни, включително растителни масла, ядки, семена, зеленчуци и някои морски продукти.
Храни, богати на витамин Е
Храна | Съдържание на витамин Е (IU) на 100 г |
---|---|
Слънчогледово олио | 41.1 |
Бадеми | 26.2 |
Лешници | 15.0 |
Фъстъчено масло | 9.1 |
Авокадо | 2.1 |
Спанак | 2.1 |
Тиквени семки | 2.3 |
Броколи | 1.5 |
Манго | 1.2 |
Киви | 1.5 |
Сьомга | 1.8 |
Яйца | 1.0 |
Трици (пшенични) | 3.9 |
Кайсиеви ядки | 4.3 |
Червени чушки (сурови) | 1.6 |
Слънчогледови семки | 35.2 |
Пълнозърнест хляб | 0.9 |
Зехтин (екстра върджин) | 14.4 |
Сардини | 2.1 |
Кедрови ядки | 9.3 |
Арахис | 8.3 |
Маргарин | 15.3 |
Маслини | 3.8 |
Доматен сос | 2.5 |
Сушени кайсии | 4.3 |
Примери за хранителни продукти и количеството витамин Е (алфа-токоферол) в тях:
Храна | Съдържание на витамин Е (mg) на 100 г |
---|---|
Слънчогледови семки | 35.17 |
Бадеми | 25.63 |
Лешници | 15.03 |
Кедрови ядки | 9.33 |
Фъстъчено масло | 8.10 |
Слънчогледово олио | 41.08 |
Зехтин (екстра върджин) | 14.35 |
Маргарин | 15.27 |
Авокадо | 2.07 |
Спанак | 2.10 |
Броколи | 1.50 |
Манго | 1.20 |
Киви | 1.46 |
Тиквени семки | 2.18 |
Сьомга | 1.80 |
Яйца | 1.05 |
Пълнозърнест хляб | 0.86 |
Сардини | 2.14 |
Маслини | 3.81 |
Доматен сос | 2.53 |
Червени чушки (сурови) | 1.58 |
Сушени кайсии | 4.33 |
Трици (пшенични) | 3.88 |
Забележка
- Растителни масла като слънчогледово, шафраново и зехтин са особено богати на витамин Е.
- Ядките и семената като бадеми, лешници и слънчогледови семки са добър източник на витамин Е.
- Зеленчуците като спанак, броколи и червени чушки също съдържат витамин Е, макар и в по-малки количества.
Препоръчителен Прием
- Мъже и жени над 14 години: 15 mg (22.4 IU) дневно.
- Бременни жени: 15 mg (22.4 IU) дневно.
- Кърмещи жени: 19 mg (28.4 IU) дневно.
Заключение
Консумирането на разнообразни храни, богати на витамин Е, може да помогне за поддържане на адекватни нива на този важен витамин, което е от значение за поддържане на общото здраве и предпазване от оксидативен стрес. Включването на храни като ядки, семена, растителни масла и зелени листни зеленчуци в диетата може значително да увеличи приема на витамин Е.
Източници:
- National Institutes of Health (NIH):
- Harvard T.H. Chan School of Public Health:
Няма коментари