Page Nav

HIDE
Monday, April 7

Витамин Е ползи

Полезни статии за Витамин Е:
latest

Ads Place

Храни които съдържат витамин Е

Кои храни съдържат най-много Витамин Е? Витамин Е е мастноразтворим витамин с антиоксидантни свойства, важен за защитата на клетките от ок...

Кои храни съдържат най-много Витамин Е?

Витамин Е е мастноразтворим витамин с антиоксидантни свойства, важен за защитата на клетките от оксидативен стрес, подкрепа на имунната система, и поддържане на здравето на кожата и очите. Намира се в различни храни, включително растителни масла, ядки, семена, зеленчуци и някои морски продукти.

Храни които съдържат витамин Е



Храни, богати на витамин Е

ХранаСъдържание на витамин Е (IU) на 100 г
Слънчогледово олио41.1
Бадеми26.2
Лешници15.0
Фъстъчено масло9.1
Авокадо2.1
Спанак2.1
Тиквени семки2.3
Броколи1.5
Манго1.2
Киви1.5
Сьомга1.8
Яйца1.0
Трици (пшенични)3.9
Кайсиеви ядки4.3
Червени чушки (сурови)1.6
Слънчогледови семки35.2
Пълнозърнест хляб0.9
Зехтин (екстра върджин)14.4
Сардини2.1
Кедрови ядки9.3
Арахис8.3
Маргарин15.3
Маслини3.8
Доматен сос2.5
Сушени кайсии4.3

Примери за хранителни продукти и количеството витамин Е (алфа-токоферол) в тях:

ХранаСъдържание на витамин Е (mg) на 100 г
Слънчогледови семки35.17
Бадеми25.63
Лешници15.03
Кедрови ядки9.33
Фъстъчено масло8.10
Слънчогледово олио41.08
Зехтин (екстра върджин)14.35
Маргарин15.27
Авокадо2.07
Спанак2.10
Броколи1.50
Манго1.20
Киви1.46
Тиквени семки2.18
Сьомга1.80
Яйца1.05
Пълнозърнест хляб0.86
Сардини2.14
Маслини3.81
Доматен сос2.53
Червени чушки (сурови)1.58
Сушени кайсии4.33
Трици (пшенични)3.88

Забележка

  1. Растителни масла като слънчогледово, шафраново и зехтин са особено богати на витамин Е.
  2. Ядките и семената като бадеми, лешници и слънчогледови семки са добър източник на витамин Е.
  3. Зеленчуците като спанак, броколи и червени чушки също съдържат витамин Е, макар и в по-малки количества.

Препоръчителен Прием

  • Мъже и жени над 14 години: 15 mg (22.4 IU) дневно.
  • Бременни жени: 15 mg (22.4 IU) дневно.
  • Кърмещи жени: 19 mg (28.4 IU) дневно.

Заключение

Консумирането на разнообразни храни, богати на витамин Е, може да помогне за поддържане на адекватни нива на този важен витамин, което е от значение за поддържане на общото здраве и предпазване от оксидативен стрес. Включването на храни като ядки, семена, растителни масла и зелени листни зеленчуци в диетата може значително да увеличи приема на витамин Е.


Източници:

  • National Institutes of Health (NIH)
  • Harvard T.H. Chan School of Public Health:


Няма коментари

Latest Articles